Ezen a lapon Sajóecseg általános információit tekintheti meg. Közigazgatási adatok, földrajzi elhelyezkedés, közlekedés stb.


Sajóecseg...

...közigazgatási adatai:

 

Ország: Magyarország
Régió: Észak-Magyarország
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Járás: Miskolci
Kistérség: Miskolci
Jogállás: község
Polgármester: Inklovics László
Postai irányítószám: 3793
Körzethívószám: 46
Népesség: 1065 fő (2014. jan 1.)
Népsűrűség: 126,82 fő/km²
Terület: 7,94 km²
Időzóna: Közép-Európai idő (Greenwich-i főidő + 1 óra)
Földrajzi koordináták: 48.192030, 20.774989


...fekvése:

A község a Sajó-völgyben, a Sajó és a Bódva folyók találkozásánál fekszik, Miskolctól körülbelül 10 km közúti távolságra, a Bükk hegység lábánál. A Sajó folyó több ágra bomlik Sajóecseg területén. A 26. főúttal, Boldvával és Sajókeresztúrral vannak közvetlen összekötő útjai. A Miskolc–Bánréve–Ózd vasútvonalból itt ágazik ki a Miskolc–Tornanádaska vasútvonal. Boldva község irányába közúti és vasúti Sajó-híd biztosítja a település összeköttetését.
A települést délről a - Sajóbábonyi egykori Észak-Magyarországi Vegyiművek közeléből érkező - Bábony-patak határolja, amely nyugati irányból ugyancsak a falu területén ömlik a Sajóba.
Legközelebbi települések: Sajószentpéter (7 km), Sajóbábony (3 km), Sajókeresztúr (4 km); a Sajó túlpartján Boldva (3 km) és Sajósenye (7 km).


...közlekedése:

Vasút - MÁV Start Zrt. - Online menetrend

Miskolc-Kazincbarcika-Ózd és Miskolc-Tornanádaska vasútvonal közös szakaszának utolsó állomása Sajóecseg.
Miskolcra és Kazincbarcikára átlagosan óránként, Ózdra és Tornanádaskára átlagosan 2 óránként közlekedik Sajóecsegről személyvonat.

 

Autóbusz - Borsod Volán Zrt. - Online menetrend

A Borsod Volán Zrt. 4 oda-vissza érintett távolsági autóbuszmegállót tart üzemeltetésben. Ebből 1 a település elején (Sajóecseg állomás), 1 a közepén (Sajóecseg szövetkezeti italbolt) 1 a végén (Sajóecseg vízmű) és 1 a 26. főút Sajóbábony-Sajóecseg elágazásánál található. Az elágazástól 800 méternyi közúton juthatunk sétálva Sajóecsegre.
Hétköznapokon csúcsidőszakban óránként 2-3 járat is érkezik Miskolc irányából, Boldva, Edelény, Hangács települések felé továbbközlekedve, valamint ezen az útvonalon vissza Miskolc felé. Hétvégéken és ünnepi időszakokban átlagosan 1-1,5 óránként közlekedik távolsági autóbusz.

Személyautó - Google térkép

Miskolc irányából a 26. számú főút 9. km szelvényét követő Sajóbábony-Sajóecseg elágazásnál kell jobbra letérni a főútról. Sajószentpéter felől ugyanitt, balra letérve a főútról, Sajóbábony felől a 26. számú főutat keresztezve, egyenesen továbbhaladva, Boldva felől a közlekedési lámpával szabályozott 1 nyomtávú Sajó hídon keresztül, Sajókeresztúr felől a Rákóczi úton haladva juthat el településünkre.
Legközelebbi töltőállomás: 5 km - Sajószentpéter, Kossuth Lajos u. 2. - MOL töltőállomás (6-22 óráig nyitva)


...címere:

Álló, csücsköstalpú, kék színű katonai pajzs, amelynek mezejében félig jobbra forduló, vörösbe öltözött, arany csizmás, ezüst kardos vitéz jobbjával három vörös pólyával díszített, ezüst színű zászlót tart. A pajzson szembe néző, zárt (csőrös) katonai sisak, rajta háromlombú arany korona, amelyből hat ezüst rózsaszál emelkedik ki. A foszlányok: jobbról kék ezüst, balról vörös-arany. A pajzs alatt egy szalag lebeg SAJÓECSEG felirattal.
A címer Sajóecseg község régi pecsétjének az ábráján alapul és a múlt vállalását fejezi ki. A települést az elmúlt századokban sok kisnemes lakta: címere erre a tényre utal azáltal, hogy olyan, mint a régi korok nemesi címerei.