sszefoglal:

A Krnyezet s Energia Operatv program nkormnyzati rvzvdelmi fejlesztsek ktforduls plyzati konstrukci keretben (kdszm: KEOP-2009-2.1.2) nylt lehetsg a vizek krttelei elleni vdelem, a krok megelzse s elhrtsa rdekben szksges fejlesztsi feladatok megvalstsnak tmogatsra. Az rvz-veszly elhrtsnak szksgessge a teleplsen az 1974. vi rvz utn kapott nagyobb hangslyt, a helyi nkormnyzat azta szorgalmazza a gt megptst. Ennek szksgszersgt a 2010. vi rvizek sajnos igazoltk, amikor is a teleplst jabb slyos rvizek rintettk: prilis, mjus s jnius hnapokban. Mindhrom rvz komoly vdekezst ignyelt, legslyosabb a jniusi volt.
A 2010-es rvz lefolysa lassbb volt, mint az 1974-es, viszont a legmagasabb vzszint Sajszentpternl 406 cm volt, ami 16 cm-rel meghaladta az 1974. vit.
Sajecseg kzsg nkormnyzatnak Kpvisel - testlete, mint a Bbony patak torkolatnl, a Saj-foly mentn fekv telepls, a plyzati kirs feltteleinek megfelelve, az rvizekre s a keletkezett krok nagysgrendjre tekintettel dnttt a tervezett fejleszts megvalstsa s a plyzat benyjtsa mellett. A II. forduls plyzat pozitv tmogati dntsben rszeslt, melynek megvalstsval a telepls rvz elleni vdelme vglegesen megolddik.